Hamarosan eltűnhet a mogyoróallergia
Akár halálhoz is vezethet a heves allergén reakció, amit az arra érzékenyek szervezet ad a mogyoróra. Egy ígéretes új terápia viszont majdnem páciensnél megszüntette az életüket megkeserítő allergiát.
Ígéretes eredményekről számolhatott be az az ausztrál kutatócsoport, mely mogyoróérzékeny gyerekek számára dolgozott ki 18 hónapos terápiát. Kutatásuk szerint a kísérleti projekt végén a részt vevők 80 százaléka toleránssá vált a mogyoróval szemben, még azt követően is, hogy a kezelést abbahagyták.
Allergiapestis a fejlett világban
Megdöbbentő módon emelkedik az ételallergiában szenvedők száma a fejlett országok lakosságának körében. Noha a kutatók nem biztosak abban, mi okozza a jelenséget, vélhetően az ételeinkben mind inkább jelenlevő mesterséges adalékanyagok, színezékek, ízfokozók, tartósítószerek és egyebek háza táján kell keresgélni válasz után. Ami viszont tény: 1997 és 2011 között az életallergiás gyerekek száma nagyjából 50 százalékkal emelkedett.
Nyolc élelmiszerfajta felel az összes allergiás tünet 90 százalékáért, beleértve a búzát, a tejet, a kagylót és a mogyorót. Utóbbi a leggyakoribb mind közül: az Egyesült Államok teljes lakosságának mintegy 1 százalékát (nagyjából 3,2 millió embert!) érinti, az ausztrál gyerekek körében pedig 3 százalékos arányt képvisel.
Immunterápia
Térjünk vissza a fent már említett ausztrál kutatásra! A Murdoch Childrens Research Institute keretei között zajlott terápia során napi szinten probiotikumot (Lactobacillus rhamnosus) mogyoróproteinnel együtt adagoltak a gyerekeknek. A baktériumadag változatlan volt a kísérlet teljes időtartalma alatt, de a mogyoróprotein mennyiségét kéthetente növelték, egészen addig, amíg el nem érték a 2 grammos dózist. Az immunterápiának is felfogható kísérleti kezelés az allergénnek való fokozatos és folyamatos kitettségen keresztül igyekezett elérni azt, hogy az érintettek szervezete ne adjon ártalmas reakciót.
28 gyerek vett részt a terápián, 28 másik pedig placebót kapott. Két héttel a kezelés vége után három hétig folyamatosan tették ki őket az allergénnek, melynek során a páciensek több mint 82 százaléka képes volt mogyorótartalmú ételek problémamentes fogyasztására, szemben a kontrollcsoport 3,6 százalékával.
Noha az eredmények ígéretesek, azok hosszú távú hatása nem ismert, ezért további kutatást igényel.
2015.01.29 17:00Szilágyi Szabolcs – ma.hu
Addig is egy mogyorómentes recept ötlet:
PeanutAllergy.com does not guarantee the safety of these recipes. Please read all labels carefully when preparing food and consult a medical professional if you have any doubts or questionsApple Gouda Quesadillas
These quesadillas have the same cheesy flavor that your kids love, but they incorporate the sweetness and crunch of a tart apple. You could dip these in caramel for a sugary dessert or you could serve them plain for lunch.
This Recipe Is:
Peanut Free
Nut Free
Soy Free
Prep Time:
10 minutes
Cook Time:
10 minutes
Servings:
4
Ingredients:
- 8 tortillas
- 2 cups smoked gouda cheese (or Cheddar if you would prefer)
- 2 apples
- fresh thyme
- pinch of salt
Directions:
- Thinly slice the apple. Grate the cheese. Pull the thyme leaves off the stem.
- On a plate, place a tortilla. Sprinkle with 1/4 cup cheese, then lay the apple slices on top. Top with another 1/4 cup cheese, the thyme leaves, and a pinch kosher salt. Repeat for each set of tortillas.
- Heat a large non-stick skillet over medium heat for a few minutes. Place the loaded tortilla on the griddle and place another tortilla on top. Cook until browned on the bottom, then flip and cook until browned on the other side (a few minutes per side). Cook each quesadilla the same way.
- Keep warm in a 300 degree F oven while you make the other quesadillas. Cut with a pizza cutter and serve hot!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: